Podymacze Witamina C
Materiał paszowy dla gołębi pocztowych - Niekonsumpcyjnych
Witamina C wspiera:
usuwanie stanów zapalnych po lotach
regenerację
wspiera układ sercowo-naczyniowy
produkcję kolagenu
Witamina C to przede wszystkim przeciwutleniacz – substancja skutecznie niwelująca stres oksydacyjny nasilający się szczególnie w sytuacjach stresowych, a także w trakcie ciężkich, intensywnych treningach. Jest niezbędna do syntezy kolagenu – białka strukturalnego. Witamina C może także uszczelniać naczynia krwionośne, czego przełożeniem jest skuteczniejszy transport związków biologicznie czynnych.
Granulki pozostałe po rozpuszczeniu witaminy to celuloza, dzięki temu witamina jest uwalniana stopniowo, a nie cała na raz.
DAWKOWANIE:
Po locie 5g rozpuszczamy w 2,5L wody na 50 gołębi. Przed lotem 4-5 dni, 5g rozpuszczamy w 2,5L wody na 50 gołębi. Podając młodym gołębiom, 5g na 5L wody maksymalnie 2 razy w tygodniu.
SKŁADNIKI AKTYWNE: |
Kwas L-askorbinowy (Naturalny Kwas L-askorbinowy lewoskrętny. Witamina C. Kwas askorbowy) |
Zawartość jednej porcji zaw: |
5g |
Kwas L-askorbinowy |
4850mg |
Warunki przechowywania:
Przechowywać w temperaturze do 25 stopni Celsjusza i wilgotności, względnej do 75%. Nie stosować po upływie terminu ważności.
Czystość 99%
Waga netto 150g
W organizmach zwierząt, które dla swoich potrzeb same syntetyzują kwas askorbinowy, witamina ta tworzy się z D-glukozy.
Dzięki właściwościom oksydoredukcyjnym witamina C chroni zwierzęta przed wieloma szkodliwymi czynnikami. Poziom witaminy C w organizmie zależy od jej wchłaniania z przewodu pokarmowego oraz syntezy przez tkanki i florę bakteryjną jelit
Ptaki posiadają zdolność syntetyzowania tej witaminy z glukozy przez swój organizm, dzięki czemu podnosi się ich kondycja życiowa. Zdolność do syntezy jest uwarunkowana obecnością enzymu oksydazy L-gulono-laktonowej, przekształcającej L-gulonolakton w kwas L-askorbinowy.
Synteza witaminy C różni się u poszczególnych gatunków ptaków i zależy od ich zapotrzebowania, składu dawki pokarmowej, stanu czynnościowego wątroby i nerek. Jednakże, w przypadku szkodliwego działania czynników środowiska stopień tego procesu może ulegać zmianie.
Wskazane jest wówczas podawanie witaminy C w ramach profilaktyki. Kwas askorbinowy należy do witamin rozpuszczalnych w wodzie, a więc jest łatwo wydalany z organizmu wraz z kałem lub moczem. W celu uzupełnienia strat tej witaminy konieczne jest codzienne dostarczanie jej wraz z pokarmem, zwłaszcza w takich niekorzystnych warunkach otoczenia, jak: wysoka temperatura, nadmierne zagęszczenie i transport zwierząt oraz w stanach przeziębienia i stresu.
Do celów paszowych wytwarzane są bardziej stabilne niż w prefiksach preparaty tej witaminy, które w przewodzie pokarmowym uwalniają kwas askorbinowy
Mikrokapsułkwa witamina C o przedłużonym uwalnianiu — C6 H8 O6 — kwas L-Askorbinowy numer CAS 50-81-7, minimalna zawartość witaminy 97% (2,99% stanowi otoczka).
Mikrokapsułkowa postać – witamina C jest uwalniana dopiero w jelicie, jako że otoczką jest etylocelulozą i nie jest ona trawiona w żołądku. Witamina jest osmotycznie uwalniana przez dyfuzję z otoczki. Otoczka nie ma wpływu na absorbcję. Poziom absorbcji wynosi 99%. Dzięki formie otoczkowanej można podawać wielokrotnie większe dawki witaminy C niż przy tradycyjnej jej formie, nie powodując przy tym zaburzeń trawiennych.
Aby była łatwiejsza do podania rozpuszczamy ją w wodzie do picia dla gołębi, a to co pojawia się w niej jako pływające drobinki są to fragmenty nierozpuszczonej otoczki etylocelulozowe,j która nie ma znaczenia dla absorbcji samej witaminy C.
Witamina C odgrywa bardzo ważną rolę w jakości skorupki jajek. Wiąże się to z faktem, że kwas askorbinowy wpływa na proces tworzenia kolagenu, stanowiącego osnowę, na której odkłada się wapń. Jest także niezbędny w przekształcaniu witaminy D 3 w jej aktywną formę, która wpływa na procesy mineralizacji.
Wpływa również większy współczynnik zapłodnień i wylęgowości jaj pochodzących od ptaków karmionych paszą z dodatkiem witaminy C. Jest ona bowiem wykorzystywana do produkcji nasienia i utrzymania go w dobrej jakości, wpływa na ruchliwość plemników oraz zapobiega ich aglutynacji. W związku z tym niedobór tej witaminy wiąże się z pogorszeniem wyników zapłodnienia
Jedną z biologicznych funkcji kwasu askorbinowego jest biosynteza wspomnianego już kolagenu, który uczestniczy w spajaniu komórek, wchodzi w skład tkanki łącznej skóry, kości, i ścięgien. Witamina C zapewnia prawidłowy przebieg produkcji kolagenu – bierze udział w przekształcaniu proliny w hydroksyprolinę oraz chroni kwas hialuronowy przed depolimeryzacją poprzez stymulowanie powstawania inhibitora hialuronidazy, która rozkłada kwas hialuronowy.
A zatem, niedobór witaminy C prowadzi do dystrofii tkanki łącznej. Wytwarzane są mniejsze ilości włókien kolagenowych i połączeń kwasu hialuronowego z białkiem przez fibroblasty. W następstwie tego naczynia krwionośne, narządy i błony zawierające tkankę łączną stają się mniej elastyczne oraz bardziej kruche i podatne na powstawanie stanów zapalnych.
Ponadto, kwas askorbinowy wywiera wpływ na procesy odpornościowe organizmu, dlatego też jest wykorzystywany w leczeniu wielu chorób.
Jego właściwości immunologiczne wynikają z tego, że pobudza aktywność i migrację granulocytów, monocytów, makrofagów i limfocytów oraz bierze udział w powstawaniu immunoglobulin IgB oraz IgM.
Witamina C w dużych ilościach gromadzi się w monocytach i limfocytach – ważnych elementach układu immunostymulacyjnego, a uwalnia się dopiero w czasie ich rozkładu. W błonie śluzowej jelit zawarte są limfocyty, które tworzą grudki chłonne. Są one miejscem wytwarzania limfocytów zawierających witaminę C. Przechodząc następnie do nabłonka jelitowego ulegają aktywacji przez bakterie jelitowe, co powoduje wzrost reakcji immunologicznych ustroju.
Podawanie kwasu askorbinowego wywiera pozytywny wpływ na zwierzęta, szczególnie narażone na stres.
Rola witaminy C jako czynnika łagodzącego stres polega na uczestniczeniu jej w syntezie adrenaliny i noradrenaliny oraz ochronie adrenaliny przed utlenianiem. Stężenie witaminy C w przysadce mózgowej i korze nadnerczy jest kilka razy wyższe w porównaniu do innych narządów i znacznie spada podczas silnych stresów
Silnym czynnikiem stresowym jest też dla ptaków wysoka temperatura, przekraczająca optymalną wartość 18-20˚C.
Nikt jeszcze nie napisał recenzji do tego produktu. Bądź pierwszy i napisz recenzję.
Tylko zarejestrowani klienci mogą pisać recenzje do produktów. Jeżeli posiadasz konto w naszym sklepie zaloguj się na nie, jeżeli nie załóż bezpłatne konto i napisz recenzję.